Košarica

100 % varen nakup!

Potrebujete pomoč?

Z veseljem vam pomagamo!
Na voljo smo vam vsak delovnik od 9h do 15h.

+386 40 884 684
narocila@all4kids.si

Družbena omrežja

Vpliv UV sončnega sevanja

Vpliv UV sončnega sevanja

V kolikor se pretirano izpostavljamo UV sevanju lahko to našemu zdravju prinese škodljive posledice. Predvsem so v nevarnosti naše oči in tudi koža (Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Koža pokriva skoraj celotno površino človekovega telesa in je tako rekoč obrambni plašč, ki naše telo varuje pred zunanjimi vplivi.

Kako se otroška koža razlikuje od kože odraslega človeka?
– Debela je le petino kože odraslega človeka,
– Ima manj izrazito poroženelo plast, katere celice so tudi manj gosto razporejene in prav zaradi tega je zaščitna funkcija poroženele plasti v primerjavi s kožo odraslega človeka manjša,
– Zaradi majhne pigmentacije kože je povečana občutljivost na UV žarke, saj so melanociti le malo aktivni,
– Do 6. meseca starosti otroška koža v telo bolj prepušča v telo snovi preko kože, zato se odsvetuje uporaba krem za sončenje z zaščitnim faktorjem
Kako zaščitimo otroke pred UV sončnimi žarki? Pred UV sončnimi žarki otroke zaščitimo tako, da:
– jim nadenemo kakovostna sončna očala, ki od 99% do 100% varujejo oči pred UV-žarki,
– jim nadenemo zaščitne obleke ki ne prepuščajo sončnih žarkov ter pokrivala s širokimi krajci ali čepice v legionarskem kroju, ki pred soncem zaščitijo celo glavo in tudi vrat,
– jih ne izpostavljamo soncu med 11. in 16. uro, saj so takrat UV-žarki najmočnejši
– uporabljamo izdelke za zaščito pred soncem z najvišjimi zaščitnimi faktorji. Ti izdelki morajo vsebovati UV filtre priti UVA in UVB žarki.

Na kaj moramo biti pozorni pri otrocih?

Zavedati se je potrebno, da se soncu večkrat izpostavljamo čisto naključno, zato bi zaščitna sredstva morali uporabljati vsak dan. Tako mamice z vozički, kot tudi otroci na igralih, so v poletnih mesecih izpostavljeni soncu, zato se je še posebej potrebno držati pravila, da je ob odhodu od doma potrebno zaščiti otroke. Pri otrocih moramo biti zelo previdni, saj njihov sistem naravne zaščite do njihovega tretjega leta starosti še ni povsem razvit. Zakaj je temu tako? Zato, ker njihove celice ne proizvajajo dovolj melanina in obstaja velika nevarnost opeklin. Zavedati se je potrebno, da prve okvare kožnih celic, ki jih povzročajo UV-žarki, se pričnejo ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se skozi leta kopičijo.

Raziskave potrjujejo, da bi s pravilno zaščito otrok pred sončnimi žarki (do 18. leta) lahko kar za petino zmanjšali pojavljanje kožnega raka v odrasli dobi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preprosto vračilo

14-dnevna garancija zadovoljstva

Iskreno in strokovno svetovanje

Nudimo vam točne informacije

100% varen nakup

Varni načini plačila